2018. Június 22. – Szent Iván éji est

2018. Június 22. – Szent Iván éji est

Köszöntsük együtt az év legrövidebb éjszakáját! Idén éjszakai túrát is tervezünk!

 

Június 24-én beköszönt az év leghosszabb napja, vagyis a legrövidebb éjszakája, melyet a hagyomány Szentivánéjnk nevez.A kereszténység előtti időkből származó hagyomány szerint ez a nyári napforduló ünnepe. A szerelem, a termékenység és a megtisztulás éjszakája ez, mikor örömtüzek lángolnak fel a világ minden táján. A tradíció bár a kereszténységhez is kötődik, ederete sokkal régebbi, a mítikus, történelem előtti korokban gyökerezik. Szentivánéj az élet ünnepe, a fény sötétség fölött aratott győzelmének diadala.

Maga az elnevezés keresztény eredetű, Keresztelő Szent Jánoshoz köthető, a János név régi magyar alakjából (Jovános, Ivános), illetve a szláv Iván névből származik. Európaszerte időtlen idők óta ülik meg a nyári napfordulót a szláv, germán, és északi népek, de a druidák számára is jelentős esemény volt a legrövidebb éj, amit az Ég és a Föld nászának tartottak, ennek megfelelően tisztelegtek előtte.

A magyar falusi, vidéki emberek is ápolnak régi, szép szokásokat ilyenkor. A jeles nap előtti éjszakán ildomos friss, zöldellő faágakat akasztani az ajtókra, ablakokra (akár tyúk-, és disznóólakra), így a boszorkányok elűzhetők, a rontás kivédhető.

 

 

 

Megosztás