2018. január 15. Világvándor Klub

2018. január 15. Világvándor Klub

Kezdjük az új évet egy kis lazulással és irány HAWAII!

Egy kis rövid bemutatkozás az előadótól:

Gyenes Tímea vagyok, a Magyar-Hawai’i Kulturális Egyesület elnöke, valamint hawai’i hula táncok oktatásával és bemutatásával is foglakozom.
Már egész kisgyermekkoromtól kezdve vonzottak a távoli helyek, a számomra ismeretlen kultúrájú emberek, a messzeség, az óceán. Érdeklődésemet különösen Óceánia térsége, leginkább Polinézia szigetvilága kötötte le, így végzettségemet tekintve kulturális antropológus vagyok. Az utazásaim a környezet, az emberek, az ételek, az illatok, a mindennapi kultúra megismeréséről szólnak, arról, hogy úgy legyek ott, mintha oda tartoznék. S amikor ott vagyok, oda is tartozom.
Teljesen elvarázsolt Hawai’i szellemi öröksége, tisztasága, az emberek szeretetteljes kapcsolódása a természethez, családjukhoz, önmagukhoz. Megtapasztalhattam, milyen csodás, különleges hawai’i módja van ennek.
Szerencsés vagyok, hogy rátaláltam az ősi Hula táncra, mert hiszem, hogy a nonverbális kifejezések, a tánc fontos része egy kultúra megismerésének, mint ahogy a hawaiiak is mondják: „a Hula Hawai’i – és Hawai’i maga a Hula”.
Előadásom képekkel mesél Hawai’i-ról, azaz az általam bejárt szigetekről. (Kaua’i, O’ahu, Nagy-sziget, Maui). Milyen ott élni luxusban, vagy akár hajléktalanként. Beszélek a hawai’i szóhoz társított képekről, érzésekről, és az ahhoz kapcsolódó sztereotípiákról, illetve arról, hogy ezek mennyire fedik a valóságot, milyen igazából, s mit képvisel valójában az ősi hawai’i kultúra. Mi látszik ebből, s mi nem, hiszen Hawai’i földje Amerika része. Igyekszem a közhelyektől megszabadítani az általánosságban ismert fogalmakat, mint pld. az aloha szellemiség, hawaii életérzés stb. Előadásommal szeretném közelebb hozni, megfoghatóvá, tapinthatóvá tenni Hawai’i csodálatos szépségét.
Az utazás számomra mindig egy különleges dolog. Akármerre is jártam, mindig fontosnak tartottam, hogy ne csak „turistaként” tartózkodjak egy másik nép földjén, hanem a belső titkait is a lehető legjobban megismerjem. Minden út egy belső utazás, mindig új és új inspirációkkal telve érkezem haza, melyek erőt adnak ahhoz, hogy mindig pozitívan, mosolygósan éljek nap, mint nap, és ezzel tudjak segíteni másoknak.
Vallom, hogy az élet önmagában csodálatos, és mindig van benne felfedeznivaló.
Mindenkit várok szeretettel / Aloha mai

Megosztás